Co jste možná nevěděli o sádle

  20.09.2016, 14:09 -
Vepřové sádlo patří do kuchyně již od dávné historie. Používalo se k pečení, smažení, mazalo se i na chléb. To vše v době, kdy ještě neexistovaly oleje ani másla. Přestože sádlo v současnosti nahrazuje několik alternativ, nemělo by v žádné kuchyni chybět.

Má totiž několik výhod, které bychom neměli ignorovat. Nemluvě o tom, že tuky by měly tvořit zhruba třetinu našeho denního příjmu energie z potravy.



Vitamíny a energie
Sádlo má nadprůměrnou energetickou hodnotu, která vychází z vysokého obsahu tuku. Najdeme v něm mastné kyseliny, které si tělo samo nevyrobí. Na místě přitom není ani strach o zvyšování hladiny cholesterolu. Toto nebezpečí v sádle eliminuje přítomnost některých nenasycených kyselin a kyseliny olejové. Ostatně kyselina olejová je také základní složkou olivového oleje. Sádlo navíc obsahuje vitamíny A, D a E, které jsou vázány v tucích.

Nepouští škodliviny
Dalším plusem této potraviny je charakteristická chuť. Nejlepší řízek je řízek smažený na sádle, ale stejně dobře sádlo použijeme i ke smažení sladkého pečiva, zejména koblih. Ideální teplota pro smažení na sádle je 130°C, což znamená, že ani při vysokých teplotách nepustí do potravin škodlivé látky. Pro doplnění mastných kyselin je sádlo ideální a získáváme s ním i některé vitamíny. Není tedy od věci si čas od času dopřát sádlo namazané na chléb, tak jak tuto pochoutku známe z dětství.



Sádlo Brick je dodáváno v praktickém znovuuzavíratelném kelímku (450g) a především v unikátním pergamenovém papíře (500g kostka). Velmi dobře lze použít i ve studené kuchyni.

Mohlo by vás zajímat





Copyright © Fitime.cz 2018. Jakékoliv užívání obsahu je bez písemného souhlasu Fitime.cz zakázáno!
Redakce | reklama