Proč je mandlové máslo skvělé pro zdraví a jak ho využít v kuchyni? + RECEPTY

  20.04.2017, 16:40 -

Mandle patří k nejbohatším potravinám rostlinného původu bohaté na proteiny. Více než polovinu hmotnosti mandlí tvoří tuky. Skládají se především z mononenasycených (34 %) a polynenasycených (11 %) mastných kyselin. Obsahují i kyselinu linolové, která v nervové soustavě plní důležitou funkci.

Minerály

Mandle jsou jedním z nejbohatších rostlinných zdrojů vápníku a fosforu. Obsahují také značné množství hořčíku, draslíku a železa. Obsah vápníku v mandlích je vyšší než v kravském mléku. Nejde však jen o množství minerálů, které mandle obsahují, ale i o to, jaký je jejich vzájemný poměr. Trojice hořčík vápník a fosfor musí totiž být v krvi ve správném poměru. Proto našemu tělu prospěje, pokud konzumujeme potraviny, v nichž jsou tyto látky zastoupeny ve správném poměru a potřebném množství, kam mandle nepochybně patří.

Mandle jsou také cenným zdrojem důležitých stopových prvků zinku, mědi a manganu. Správná rovnováha mezi hořčíkem, vápníkem a draslíkem je důležitá pro udržování síly svalů a snižování nervového napětí. Nedostatek vápníku v krvi může způsobit i neklid a nervozitu. Proto jsou mandle skvělou ochranou funkcí nervového systému.

Pravidelná konzumace mandlí posilňuje nervy, dodává pevnost svalům a pomáhá překonávat stres, depresi a únavu. Mandle jsou proto ideální pro sportovce a těžce pracující, protože jim dodají tolik potřebnou energii a vitalitu. Mandle jsou vhodné pro těhotné ženy, protože obsahují velké množství minerálů potřebných pro vývoj plodu a navíc podporují tvorbu mateřského mléka.


Co mandlové máslo obsahuje?

Vitamín E, B1, B2, B6, nenasycené mastné kyseliny, vápník, draslík, hořčík, fosfor, železo, zinek, mangan a měď. Pouhých 30g mandlového másla obsahuje 75 mg vápníku, 76mg hořčíku a až 200mg draslíku.


Jaké má mandlové máslo pozitivní účinky na zdraví?

  • Antioxidační účinky

Naše tělo je neustále vystavené stresu, smogu, často i špatnému životnímu stylu, kouření a mnoho dalším faktorům, které bereme jako běžnou součást každodenního života. Tyto faktory však způsobují tzv. oxidaci, tedy stárnutí a ničení buněk. Výsledkem je potom viditelné stárnutí například v podobě vrásek a to neviditelné, které způsobí lehké či těžké onemocnění jako je cukrovka, špatná funkce orgánů či rakovina. Mandle jsou však silným anti-oxidantem, tedy pomocníkem. Mandle navíc obsahují i vitamín E. Mnoho studií dokazuje schopnost vitamínu E snižovat riziko onemocnění srdce, cév i rakoviny. Navíc vitamín E stojí za krásnou, zdravou a pružnou pokožkou. Mandle jsou jedním z nejlepších zdrojů vitamínu E na světě. Jen 20 g mandlí obsahuje 37% doporučené denní dávky vitamínu E.

  • Chrání srdce, cévy, prevence aterosklerózy

Obsažené mono i poly nenasycené mastné kyseliny v mandlích zajišťují skvělou ochranu před kardiovaskulárními chorobami, zlepšují stav cév a tím i krevní tlak. Za tak silnou ochranou u mandlí stojí i 20 druhů flavonoidů.

  • Obsahují vzácný mangan

Mangan naše tělo potřebuje ke správné funkci nervů, mozku ale také pro kosti, vlasy i správné složení krve. Dokonce má vliv i na libido. Dlouhodobý nedostatek manganu může vést k riziku cévních onemocnění či cukrovce.

  • Snižují chuť k jídlu

Mandle obsahují málo sacharidů, ale hodně vlákniny a bílkovin. Jak bílkoviny, tak vláknina zvyšují pocit sytosti. Mandle nám tak dodají energii na dlouhou dobu.

  • Prevence osteoporózy

Značné množství vápníku, který mandle obsahují zpevňuje kosti a zuby. Mandle jsou tak ideálním doplňkem zejména pro děti, sportovce a starší lidi.

  • Podpora trávení

Mandle obsahují vysoký obsah vlákniny, podporují tak trávení a funkci střev.

  • Snižují cholesterol
Mandle obsahují fytosteroly, které regulují hladinu cholesterolu.

Proč jsou mandle nepostradatelné pro sportovce?
Tělo sportovce ať už atleta či milovníka fitness musí být v perfektní kondici. Musí dbát na zdravou a vyváženou stravu a především doplňovat všechny potřebné minerály, které se při výkonu vyplavují. Fitness strava je daleko náročnější v potřebě množství vitamínů, minerálů a stopových prvků a mandlové máslo je skvělou každodenní volbou. Mandlové máslo pokryje potřebu vápníku pro silné kosti sportovce, draslík pro menší zatěžování srdce a krevního oběhu, hořčík pro předcházení svalových křečí a sodík vyplavovaný v každé kapce potu.

Recepty s použitím mandlového másla

Mandlové energetické kuličky
Suroviny:
  • oblíbená směs oříšků
  • mandlové máslo
  • ovesné vločky
  • rozinky nebo brusinky
  • sušená kustovnice
  • ozdoba – kokos nebo hořká čokoláda


Postup: Vše smícháme do konzistence nedrolivého těsta. A z vytvořené hmoty vyválíme v dlani kuličky. Ty potom můžeme obalit v kokosu, nebo použít hořkou čokoládu. Buď je po jedné namáčíme do roztavené hořké čokolády a necháme uschnout na pečícím papíře, nebo je na pečící papír jednoduše vyskládáme vedle sebe a malým pramínkem cikcak poléváme.


Čokoládovo – mandlová zmrzlina
Suroviny:
  • mandlové máslo
  • mražený banán
  • kakao
  • javorový sirup nebo jiné sladidlo jako datlová pasta, cukr apod.


Postup: Vše rozmixujeme do hladké konzistence zmrzliny a podáváme. Zbylou směs můžeme zmrazit na později. Ke zmrzlině můžeme přidat čerstvé ovoce, drcené oříšky či čokoládu.


Banánové lívance
Suroviny:
  • 1 zralý banán
  • 2 vejce
  • mandlové máslo
  • čerstvé ovoce

Postup: Rozpálíme si teflonovou nebo keramickou pánev pro přípravu palačinek. Mezitím rozmixujeme banán s vejci. Poté naběračkou naléváme na rozpálenou pánev směs doprostřed pánve. Až vypadá jako lívanec. Poté necháme opéct a obrátíme jako klasickou palačinku nebo lívanec. Podáváme ještě teplé, jemně pomazané mandlovým máslem. Ozdobíme čerstvým ovocem.

Mohlo by vás zajímat





Copyright © Fitime.cz 2017. Jakékoliv užívání obsahu je bez písemného souhlasu Fitime.cz zakázáno!
Redakce | reklama